Danish Air Transport kundemagasin

JESPER SCHOU HANSEN

COMMUNICATION MATTERS

KUNDEMAGASIN FRA DAT

 

Gennem flere år har jeg produceret adskillige historier til det inflight magasin, som du finder primært ombord på flyselskabet DATs fly, men også i udvalgte lufthavne. Selskabet flyver ruteflyvning fra bl.a. København til Karup og Bornholm - og i højsæsonen også fra Billund til Bornholm. Derudover flyver selskabet også charter m.m.

 

Jeg voksede op på Bornholm og har en stor kærlighed til øen. Derfor har rigtig mange af mine historier handlet om netop Bornholm. Her er historien fra 2013.

Gourmet-øen Bornholm

Bornholm er mere end kridhvide sandstrande, klipper og et image som Solskinsø. Det er også et sted, der over de seneste år har udviklet sig til et sandt mekka for gourmet-restauranter og producenter af lækkerier som chokolade, is, vingummi, karameller og meget mere.

En rundtur på Bornholm byder på et væld af unikke oplevelser som er svære af finde andre steder i Danmark. I de seneste år har det ikke kun været øens fantastiske natur, kunsthåndværket og de finurlige rundkirker, der har trukket i turisterne. Det har gourmet-oplevelserne også.

Selvom Bornholm ikke har en restaurant med Michelin-stjerne – de uddeles nemlig slet ikke uden for storbyerne – så kan du på Bornholm alligevel smage mad på Michelin niveau. Restaurant Kadeau startede nemlig på Bornholm og fik først senere en lillebror på Christianshavn i København – og den har i år fået en michelin-stjerne.

Den bornholmske del af restauranten finder du på den sydlige del af øen i Østre Sømark, hvor en gammel strandkiosk er ombygget til restaurant, der ikke kun har et uforstyrret view ud over Østersøen, men også har et menukort, der kan få tænderne til at løbe i vand på de mest kræsne. Her er det nordiske køkken transformeret til et køkken med primært bornholmske råvarer. De beskriver det selv som frisk, sprødt, ferskt, let og enkelt.

I den modsatte ende af øen finder man hotel Stammershalle, hvor restaurant Lassen’s har formået at give gæsterne en uovertruffen gastronomisk oplevelse i et køkken, der hverken identificerer sig som nordisk, fransk eller andet – men som sætter den gode madoplevelse i centrum. Spring ikke desserten over. Det er Daniel Kruse – en af europas bedste dessert-kokke, der står for dem.

Ikke så langt derfra finder man Melsted Badehotel, der hører til at kategorien af klassiske badehoteller – og hvor restauranten har fået et løft til gourmet niveau. I efteråret 2012 tog Erwin Lauterbach fra restaurant Saison in Hellerup, nord for København, over og satte nye – og høje - standarder for stedets køkken.

Skal der være knap så meget gourmet over restaurantions-besøget, så kan restauranter som Æblehaven i Snogebæk, Le Port i Vang eller Christianshøjkroen midt i Almindingen leverer fantastiske madoplevelser.

 

Mikrobryggeri, vingummi og karameller

Er man mere til øl og den hjemmelavede af slagsen, så er Svaneke Bryghus svaret. For danskere er øllen måske allerede kendt. Den forhandles nemlig i supermarkeder over hele landet. Men det er lidt noget andet, at få den på stedet, hvor bryggeriet startede. Her brygges der stadig på de store kobberkedler. Rundt om kedlerne er der indrettet restaurant, som byder på et ganske gedint frokost-kort. Her har man iøvrigt også åbent uden for sommersæsonen. Snyd dig ikke for et prøve-sæt af forskellige hjemmebryggede øl i mindre glas. På den måde kommer du rundt om det meste.

Når du nu er i Svaneke, så skal du ikke snyde dig selv for et af de nyeste skud på stammen af lækkerier. Mermaid Universe er gået igang med at lave ægte vingummi - herunder en variant baseret på tang. Det giver en meget blødere konsistent og en fantastisk intens smag. Gennem ruderne i cafeen kan man se hvordan vingummierne bliver til efter deres egne opskrifter, med ordentlige ingredienser og naturens fineste råvarer. Er det så ægte bornholmsk tang? Endnu er det ikke lykkedes folkene bag at finde den helt rigtige tang på klippeøen. Men de leder! Både forskere og lægfolk hjælper med at finde den helt rigtige art og forarbejdningsmetode – så måske om kort tid kan du få vingummi med bornholmsk tang. Har du mere lyst til is bliver du bare i forretningen. Tidligere drev indehaverne nemlig is-produktion og det langer de også over disken. Mermaids vingummi er iøvrigt ved at blive spredt til forretninger over hele landet og kan også fås i forretningens egen web-shop.

Ikke så langt fra vingummi-paradiset finder vi Karamelleriet, der også byder på et kig in i karamel-produktionens verden for alle os nysgerrige. Karamelleriet så dagens lys i 2008 og findes også i Jægersborggade i København. Her producerer man rigtige håndlavede flødekaramellerne, som er bløde ”med bid i”. De hænger ikke i tænderne og så findes de i mange forskellige varianter. Hos Karamelleriet udvikler og producerer man selv produkterne og laver også sprød Peanut Crunch, blød Fudge, drageringer og de hårdere Klippestykker i flere varianter. Karamellerne fåes også i gaveindpakninger, der gør dem velegnet som en delikat lille værtsgave – eller bare sådan til eget forbrug.

 

Is og chokolade i Snogebæk

Is entusiaterne kan også nyde hjemmelavet is hos Svaneke Is eller tage turen videre ned langs kysten til Snogebæk, hvor Boisen is slår sine folder. Mens andre bornholmske producenter gør hvad de kan for at få deres produkter spredt langt ud over klippeøens grænser, er Boisen is kun at opdrive i Snogebæk og hos fem andre forhandlere – to i København. Isen er bornholmsk efter italiensk forbillede. Her er hverken fedtet ”margarine-is” eller E-numre så langt øjet række. Tværtimod er is-produktionen baseret på økologiske råvarer uden kunstige farve- og aromastoffer af nogen art. Isen laves lige foran næsen på dig og der deles gerne ud af historierne om hvordan de forskellige smagsvarienter er kommet til verden.

Snogebæk er et lille fiskerleje og ikke den største plet på landkortet men ud over Restaurant Æblehaven og Boisen is, så finder du også Kjærstrup Chokolade langs ”hovedgaden”. Her laver man chokolade og andre lækkerier som flødeboller i en helt uforskammet lækker kvalitet. Det gastronomiske magasin Smag & Behag har da også kåret stedets flødeboller til Danmarks bedste. Det er svært at være uenig i.

Her producerer man chokolade i rigtig mange varianter og i en kvalitet, der kan få de fleste til at undre sig over, at de nogen sinde har overvejet at sætte tænderne i den såkaldte chokolade, som findes i kilometervis i landets supermarkeder.

 

Det andet Bornholm

Over på al den gourmet-snak og rundtur til mange af delikatesse producenterne er det heldigt, at Bornholm har meget mere at byde på. Landets tredjestørste skov rummer blandt andet bision-okser og en noget mere fredelig rokkesten. De gamle stenbrud omkring Vang, nord for Hasle, er ved at blive omdannet til rekreativt område med en sandstrand inde i det gamle granitbruds udskibningshavn. Det er fonden Realdania, der er ved at give øns udendørsliv et pift. Samme type sandstand – inde i havnen – har de skabt i Hasle, hvor de også har forsynet havnen med en sauna og et havnebad. Velkommen til Bornholm.

Twitter

Jesper Schou Hansen | Erik Eriksens Gade 9 | DK 2300 København S | +45 26 23 73 78 | jesper@jesperschouhansen.dk

Copyright @ All Rights Reserved